• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

19 Mart 2018 11:44

ABD’de Sondaj Kuyularının Artmasıyla Petrol Fiyatlarında Geriledi

 

Petrol fiyatları, ABD’de petrol şirketlerinin arama faaliyetlerini yeniden artırması, Rusya’nın üretim kısıntı kararına yönelik tahhüdüne ve OPEC ve ortaklarının küresel arz fazlasını gidermeye ilişkin çalışmalarının küresel arz fazlasını gidermeye yetmeyeceğine dair endişeleri artırmasıyla değer kaybı yaşadı.

Vadeli petrol kontratları New York’ta, ABD’li üreticilerin etkin petrol sondaj kuyusu sayısını 8 hafta içinde 7 defa artırdığını gösteren verilerden sonra yüzde 0.6 oranında geriledi. ABD’de ham petrol üretimi artmaya devam etti ve geçen hafta günlük bazda 10.4 milyon varil yükselerek rekor seviyesine tırmandı.

Bunun yanı sıra, dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda olan Rusya’nın ihtiyaç duyulması halinde üretim kısıntısını 2019 senesine kadar uzatabileceği yönünde belirtiler ABD’den kaynaklı arza ilişkin endişeleri azaltamadı.

Kısıntı Kararı 2019 Senesine Uzayabilir

Petrol, yatırımcıların ABD’de hızlı bir şekilde artan kaya petrol üretimini değerlendirmeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşı başlatılacağına yönelik endişeler ve Venezuela’da üretimin keskin bir şekilde düşeceğine dair beklentiler ile beraberinde varil başına 60 dolar bandında buluyor.

ABD’de artan ham petrol üretimi, OPEC ve ortakları arasındaki arz kısıntısı kararının, OPEC gurubunun stokları beş senelik ortalamaya düşürme hedefine ulaşması için 2019 senesine kadar uzatılacağı yönünde beklentileri artırıyor.

Yarın vadesi dolacak Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 37 sent gerileyerek varil başına 61.97 dolara kadar düştü.

Kontrat geçen hafta Cuma günü 1.15 dolar artışla 62.34 dolardan kapandı ve haftayı yüzde 0.5 kazançla sonlandırdı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 aşağısında seyrediyordu.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 38 sent gerileyerek varil başına 65.83 dolara düştü.

Kontrat Cuma günü 1.09 dolar (Yüzde 1.07) oranında yükselerek 66.21 dolardan haftayı sonlandırdı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI’a göre 3.75 dolar yüksek seviyeden alıcı buldu.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.