• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

11 Mart 2017 13:47

Ağırlığının 90 katı petrolü sudan ayıran sünger üretildi

Araştırmacıların geliştirdiği yeni madde, kendi ağırlığının 90 katı kadar petrolü sudan ayırıyor ve sünger gibi çekip hapsederek daha sonra tekrar kullanılabilmesi için serbest bırakabiliyor.

Sudaki petrolü toplayan bir madde geliştirmek için araştırmalar hız kazanmış ve aralarında İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’nün de bulunduğu pek çok ekip çeşitli ürünler geliştirmişti. Bu ürünlerden bir yenisi de AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’deki Argonne Milli Laboratuvarı’nda görev alan araştırmacılar tarafından üretildi.

Laboratuvar ekibinin geliştirdiği süngerimsi maddenin temel özelliği tıpkı eski benzer çalışmalarda olduğu gibi sudaki petrolü toplamak ancak bu maddeyi değişik kılan nokta ise kendi ağırlığının 90 katına kadar olan petrolü toplayabilmesi ve daha sonra sıkıldığında tıpkı bir sünger gibi petrolü bırakarak petrolün tekrar kullanılmasına imkan sağlaması.

Poliüretan ve poliimid plastiklerinden üretilen petrol süngeri, petrolü çeken silan molekülleriyle kaplı bir köpükten oluyor.

Laboratuvar testlerinde defaatle defa tecrübe etmesine karşın kapasitesinde eksilme olmayan ve her defasında petrolü başarılı bir şekilde toplayan süngerin deniz gibi geniş su alanlarında işlevselliğinin görülmesi için test edilmesi gerekiyordu. Bunun için ham petrol akıtan bir borunun ardında ürettikleri petrol süngerini bağlayan araştırmacılar birkaç gün süren testlerin hemen peşinden süngerin ciddi miktarda petrolü topladığını gözlemlediler. Başarılı test neticelerinin hemen peşinden artık kullanıma hazır olan petrol süngeri için akıllardaki tek sual işareti süngerin derin deniz sularında yüksek basınç altındaki performansının nasıl olacağı ancak beklenen performansı veremese dahi suya karışan petrolü temizlemenin zor olduğu kıyı kesimlerde kullanılmasına net gözüyle bakılıyor.

Süngerin geliştirişi Seth Darling, bu maddenin operasyonların yoğun olduğu açık denizlerde veya trafik akışının yoğun olduğu değişik bölgelerde kullanılması halinde rastgele bir petrol sızıntısına hatıranda müdahale edilerek suların temiz tutulabileceğini ifade etti. Ekibin şimdi ki emeli süngerin ticari olarak kullanılabilmesi için imalat sürecini optimize etmek olacak.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.