• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

12 Kasım 2017 23:24

Irak Petrol Sevkıyatı Konusunda Prensipte İran’la Anlaştı

Irak yönetimi, Türkiye ile arasındaki petrol ticaretini etkileyecek bir karara imza attı.

Ceyhan’a petrol göndermeme kararı alan Irak yönetimi, günde 30-60 bin varil Kerkük petrolünün İran’a sevkiyatını öngören bir anlaşma imzaladı.

Irak Petrol Bakanı Cabbar Laibi, Bağdat ve Tahran’ın günde 30-60 bin varil Kerkük petrolünün İran’a sevkıyatını öngören bir prensip anlaşması imzaladığını açıkladı.

Laibi, “Bu anlaşma, Irak için Kerkük petrolünün pazarlanmasına katkı sağlayacak ve Irak için ekonomik faydalar sunacak. Ayrıca komşu ülkelerle ekonomik ilişkiler pekiştirilecek” dedi. İran’la henüz prensip anlaşması yaptıklarının da altını çizen Laibi, nihai anlaşmanın da kısa süre içinde imzalanacağını vurguladı.

Irak Petrol Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Irak devlet petrol şirketi State Oil Marketing Organization (SOMO) ve İranlı yetkililer tarafından Bağdat’ta imzalanan anlaşma, günde 30-60 bin varil petrolün tankerlerle Kirmanşah’taki sınır kapısına taşınmasını ve burada İranlı şirketler tarafından teslim alınmasını öngörüyor. Bakanlık, Türkiye, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Suriye gibi komşu ülkelerle ekonomik işbirliğini geliştirmek için yeni petrol projeleri hazırlamayı planladıklarını da belirtti. 

Irak yönetimi, kasım ayının başında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) şartları kabul etmeden ham petrolü Kerkük’ten Ceyhan’a göndermeme kararı almıştı.

Kerkük’ten petrol pompalanması için Irak ile IKBY yönetimi arasındaki görüşmeler devam ettiği belirtilirken Irak, Türkiye’den IKBY’deki petrol ihracatının kontrolünü kendilerine vermesini istedi. Irak yönetimi, üç ayda içinde Ceyhan’a olan eski boru hattını onarmayı planladığını da açıkladı. Irak, Kerkük petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatının yeniden başlaması çerçevesinde Türk hükümetiyle görüşmeler yapıldığını duyurdu. Petrol Bakanı Cebbar el-Laıbi, ülkenin güneyindeki Kerbala’da yeni bir petrol ürünleri deposunun açılışı münasebetiyle yaptığı basın açıklamasında, “Halihazırda, Kerkük sahasından çıkarılan petrolün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatı konusunda Türk hükümetiyle görüşmeler yapıyoruz. Ancak şimdiye kadar nihai bir anlaşmaya varılmadı” dedi. Irak hükümeti, ülkenin kuzey bölgelerindeki kaybı telafi etmek için geçen ay ülkenin orta ve güney kesimlerindeki petrol sahalarından, günde yaklaşık 200 bin varil petrol pompalandığını açıklamıştı.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.