• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

24 Ocak 2018 14:53

Petrol stok verisi sonrası yükselişini durdurdu

Petrol fiyatları, ABD’de özel sektörün açıkladığı verilerin ham petrol stoklarının geçen hafta son 10 haftada ilk kez yükseldiğini göstermesinin ardından yükselişini üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında durdurdu.

 

Vadeli petrol kontratları New York’ta, Salı günü Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde kapandıktan sonra fazla değişmedi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) verilerine göre, ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 4.76 milyon varil arttı.

ABD’de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg’in anketine göre, stokların geçen hafta 2 milyon varil arttığını ve 30 yılı aşkın sürenin en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdiğini göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretim kısıntılarına gitmeleri ile birlikte üst üste ikinci yılda da yükseldikten sonra bu seyrini sürdürdü.

ABD’de artan üretim bu arz kısıntılarına tehdit olarak nitelenirken, Katar Enerji Bakanı Mohammed Al Sada, piyasanın ABD’nin kaya petrolü üretimini absorbe edebileceğini ve yılın ikinci yarısında tekrar dengeye kavuşacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMC) küresel ekonominin bu yıl 2011’den bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştireceği tahmininde bulundu.

Sydney’de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “ABD’de petrol üretiminin tekrar rekor seviyelere doğru yükselmesine karşın, traderlar talepte görülen artışa odaklanmış görünüyor,” dedi ve “Piyasa uzun zamandır bir geri çekilme bekliyordu.

Ancak ortak görüş bu hareketin olmayabileceği şeklinde ve son zirvelerin kırılması Batı Teksas için 72 dolara doğru bir yükselişi getirebilir” şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü ()WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:06’da varil başına 64.42 dolara indi.

Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 6 üstündeydi. Kontrat Salı günü, iki seans üst üste yükseldikten sonra 64.47 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe Piyasasında, Salı günü yüzde1.4 yükseldikten sonra, 19 sent düşerek varil başına 69.77 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, WTI’akıyasla 5.37 dolar primli işlem gördü.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.